Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ο Ελληνάρας και τα κούτσουρα


Ο «έξυπνος» Έλληνας βρήκε πάλι τη λύση στην κρίση και στην εξωφρενική αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Τα τζάκια και τις ξυλόσομπες! Το πιο ενοχλητικό είναι το ύφος και το καμάρι με το οποίο ανακοινώνουν την λύση τους, ως μαγική, οικονομική και αποτελεσματική.

Μάλιστα! Μετά από τόσους αιώνες επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης η λύση για θέρμανση είναι η ίδια με αυτή του ανθρώπου των σπηλαίων. Μπορεί ο άνθρωπος να πήγε στο φεγγάρι, να κατασκευάζει τεχνητές καρδιές, να επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο με ένα κλικ του υπολογιστή του, όμως για θέρμανση στην Ελλάδα του 2013 θα καίει ξύλα. Δεν αναφέρομαι στα ενεργειακά
τζάκια, ούτε στις σόμπες πέλετ ή άλλες αποδοτικές και φιλικές στο περιβάλλον λύσεις, αλλά στα παραδοσιακά τζάκια και ξυλόσομπες που βλέπω να χρησιμοποιούνται ξανά όλο και περισσότερο, με τους πιο πολλούς χρήστες να έχουν ένα ύφος επιτυχίας ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που βάζει το κράτος με την υψηλή φορολόγηση, καταφέρνοντας να ζεσταθούν με οικονομικό τρόπο. Προφανώς δεν γνωρίζουν καθόλου την έννοια της θερμοδυναμικής απόδοσης και πόσο χαμηλή είναι αυτή για το ξύλο, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ένα απλό τζάκι.

Καταρχήν τα περισσότερα τζάκια στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών δεν σχεδιάστηκαν για να θερμάνουν τον χώρο, αλλά για λόγους αισθητικής και για να δημιουργούν όμορφη ατμόσφαιρα, επομένως είναι λογικό να μην θερμαίνουν αποτελεσματικά. Όποιοι έχουν τζάκι θα γνωρίζουν ότι, σε ένα σαλόνι για παράδειγμα, ζεσταίνεται μόνο ο χώρος πολύ κοντά στο τζάκι, ενώ το υπόλοιπο σαλόνι δεν έχει ικανοποιητική θερμοκρασία, όπως φυσικά και οι άλλοι χώροι του σπιτιού. Επομένως, στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν επιπλέον εναλλακτικές μέθοδοι θέρμανσης για τα υπόλοιπα δωμάτια ούτως ή άλλως. Επίσης, θα γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι για να θερμάνει ικανοποιητικά το τζάκι, έστω τις περιοχές κοντά σε αυτό, χρειάζεται συχνή τροφοδοσία με μεγάλα κούτσουρα. Έχει υπολογίσει κανείς αναλυτικά το βάρος των ξύλων που χρειάζεται ένα τζάκι για να «θερμάνει» ένα σαλόνι 50 τμ2 και ποιο είναι το κόστος τους; Να σημειώσουμε εδώ ότι, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης, οι τιμές των καυσόξυλων έχουν αυξηθεί δραματικά, ειδικά στα αστικά κέντρα. Τα αστικά κέντρα είναι άλλωστε αυτά που μας αφορούν εδώ περισσότερο, καθώς σε ένα μικρό χωριάτικο σπίτι οι συνέπειες είναι ασύγκριτα μικρότερες.

Ο βασικότερος, όμως, λόγος που με έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα όλη αυτή η κατάσταση με την αλόγιστη αύξηση της χρήσης των τζακιών είναι περιβαλλοντολογικός. Πρόσφατα διάβασα σε άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών για τις τραγικές περιβαλλοντολογικές συνέπειες αυτού του φαινομένου. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στην περιοχή της Λυκόβρυσης, τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπέρασαν τα όρια πάνω από το τριπλάσιο!!! Επιπλέον ένα παραδοσιακό τζάκι, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών της σχολής χημικών μηχανικών του Πολυτεχνείου, εκπέμπει στην ατμόσφαιρα έως και 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια σε σχέση με αυτά που παράγονται από έναν καυστήρα καλοριφέρ ο οποίος τροφοδοτεί 25 διαμερίσματα (http://www.efsyn.gr/?p=8828 )!

Μπορεί να έμοιαζε αρχικά όμορφο το ότι οι συνοικίες της Αθήνας πλέον μυρίζουν όπως τα χωριά, αν σκεφτούμε όμως ότι εκείνη τη στιγμή αναπνέουμε επικίνδυνα σωματίδια, δε νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε τόσο ρομαντικά το θέμα…

Είναι απελπιστικό να σκέφτεται κανείς όλα τα συμπεράσματα της ανθρώπινης γνώσης και οι προσπάθειες για περιορισμό των ρύπων αυτοκινήτων, φορτηγών, εργοστασίων, καυστήρων κτλ., οι νομικοί περιορισμοί, οι καταλύτες, οι παγίδες αιθάλης, τα ηλεκτρονικά συστήματα, τα φίλτρα, οι εξελίξεις των καυστήρων και των κινητήρων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κτλ, κτλ, να έχουν ηττηθεί κατά κράτος από κούτσουρα που παράγουν επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια και προκαλούν αιθαλομίχλη.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα δάση και γενικότερα η χλωρίδα της χώρας καθώς με την αύξηση της ζήτησης για ξύλα έχει αυξηθεί κατακόρυφα η υλοτομία και ειδικά η λαθροϋλοτομία. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με αυτόν τον ρυθμό τότε οι συνέπειες στην καταστροφή των δασών θα είναι αντίστοιχες με αυτές των πυρκαγιών. Επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο στο αν κάποιος χωρικός μαζέψει μερικά ξερόκλαδα που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του για να ζεστάνει μια σόμπα ένα δωμάτιο (αν και σε βάθος χρόνου, ακόμα και αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες), αλλά η μεγάλης κλίμακας ανεξέλεγκτη λαθροϋλοτομία που καταστρέφει με ταχύτατο ρυθμό ό,τι έχει απομείνει από τα δάση, για να τροφοδοτήσει τα μεγάλα αστικά κέντρα που περιμένουν να ζεσταθούν από τα τζάκια!

Πάλι καλά που η μόδα των τζακιών είναι σχετικά πρόσφατη και οι πιο πολλές πολυκατοικίες δεν έχουν! Βέβαια, η νοοτροπία του Έλληνα έχει οδηγήσει στο να βάζουν ξυλόσομπες ακόμα και στα διαμερίσματα και να αναγκάζονται να τρυπάνε τοίχους για τα μπουριά. Φαντάζεται κανείς το μέγεθος της ρύπανσης βλέποντας απλώς και μόνο την μαυρίλα που αφήνουν…

Αναγνωρίζω το επιχείρημα της οικονομικής κρίσης, όμως με απόδοση του κούτσουρου 10% δεν μιλάμε για πραγματική οικονομία!


Υ.Γ. Παρατήρησα το γεγονός ότι καθώς η συζήτηση για της αρνητικές συνέπειες αυτού του φαινομένου δείχνει να γενικεύεται, μερικοί το θεώρησαν ως επικοινωνιακό κόλπο για να μπει φόρος στα ξύλα!! Αν είναι δυνατόν! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου