Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Ερωτήσεις – Απαντήσεις για την ΕΡΤ

Ας παίξουμε το παιχνίδι των ερωτήσεων:

1.    Πρέπει να υπάρχει δημόσια τηλεόραση;
Σαφέστατα ναι! Όλες οι χώρες του κόσμου έχουν για τον απλό λόγο ότι στην ελεύθερη τηλεοπτική αγορά δεν υπάρχει χώρος για προγράμματα και μεταδόσεις που πρέπει να προβάλονται για κοινωνικούς λόγους, αλλά δεν έχουν ικανοποιητική τηλεθέαση και αντίστοιχο οικονομικό όφελος.
2.    Ήταν η ΕΡΤ η κατάλληλη δημόσια τηλεόραση;
Φυσικά όχι. Πελατειακό οχυρό των κομμάτων, με σκανδαλώδεις αμοιβές σε υψηλά ιστάμενα στελέχη της, με όργια αναξιοκρατίας και σπατάλης, μέσο κυβερνητικής προπαγάνδας, μοχλός πίεσης συμφερόντων,  και επιπλέον ας να μην ξεχνάμε τις εξωφρενικές συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΠΑΕ.

3.    Πρέπει να αλλάξει η ΕΡΤ;

Δε νομίζω να υπάρχει Έλληνας που θα απαντήσει όχι στην συγκεκριμένη ερώτηση.
4.    Καλά έκανε ο Σαμαράς που έκλεισε την ΕΡΤ;
Η λογική “πονάει δόντι”, “κόβει κεφάλι” είναι σίγουρα ανόητη. Συνήθως όσοι εφαρμόζουν αυτήν τη λογική έχουν ως μοναδικό τους σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων. Αυτό αποδείχτηκε από την προχειρότητα στην λήψη της απόφασης, από την μη ύπαρξη σχεδίου αναδιάρθρωσης (με πασαλείματα έγινε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ως σχέδιο η κακή αντιγραφή του σχεδίου του Μόσιαλου) και βέβαια από την άρνηση τόσους μήνες του Σαμαρά να πραγματοποιήση την ελάχιστη πραγματική μεταρρύθμιση. Ποιος θα αντιδρούσε αν ξεκινούσε την “μεταρρυθμιστική” του αντεπίθεση δείχνοντας πυγμη κλείνοντας τους οργανισμούς που ακούμε εδ
θρωση;
﷽﷽γματοποιηθεματική μεττκαι ιώ και 3 χρόνια; Μετά τις πρώτες αντιδράσεις στο βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ, εντελώς συμπτωματικά, παρουσιάστηκε για πολλαστή φορά αυτό το σχέδιο με τους οργανισμούς που κλείνουν.

5.    Είναι ο Σαμαράς ο κατάλληλος άνθρωπος για να αλλάξει την ΕΡΤ;

Εδώ είναι που γελάμε! Ο άνθρωπος που διόρισε την μισή Καλαμάτα στο μουσείο της ακ
θρωση;
﷽﷽γματοποιηθεματική μεττκαι ιρόπολης, που έβαλε διευθυντή ειδήσεων τον Λιάτσο, ο πρωθυπουργός που όταν δημοσιογράφοι της ΕΡΤ έκαναν σχόλιο αρνητικό για τον Δένδια, απολύθηκαν! Ο πρωθυπουργός που διόρισε την Σαλαγκούδη και μία στρατιά καλοπληρωμένων γαλάζιων παιδιών στην ΕΡΤ , αυτός είναι δυνατόννα εμφανίζεται ως αναμορφωτής; Και μία ερώτηση κρίσεως. Στη νέα ΕΡΤ, πώς νομίζετε ότι θα γίνουν οι προσλήψεις; Τα “γαλάζια” παιδιά που θα απολυθούν τώρα, θα πάρουν αποζημίωση και μετά από 2 μήνες θα επαναπροσληφθούν, φυσικά με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια.

6.    Ωραία, ακόμα και αν ο Σαμαράς δεν είναι ο κατάλληλος για την αλλαγή της ΕΡΤ, υπήρχε άλλος τρόπος να πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση;

Καταρχήν, όπως φαίνεται από την προηγούμενη απάντηση, αμφιβάλλω στο αν και κατά πόσο θα γίνει όντως αναδιάρθρωση. Πέρα από, υπάρχουν κάποια σημεία που επιτρέπουν να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο κλείσιμο ως απαράδεκτο. Πρώτα από όλα έγινε χωρίς την έγκριση των εταίρων της υποτιθέμενης συγκυβέρνησης. Μετά από μια σειρά αυταρχικών συμπεριφορών του Σαμαρά προς τους εταίρους, ειδικά προς την ΔΗΜΑΡ, με την οποία τον χωρίζει ιδεολογική άβυσσος, ήρθε η συγκεκριμένη απόφαση απλώς ως επίδειξη ισχύος. Το αντιρατσιστικό, τα εργασιακά, το χαράτσι και το ΦΠΑ ήταν απλώς τα προεόρτια. Ακόμα και αν παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν συνεδριάζει ποτέ, επομένως δεν γνωρίζουμε καν τις θέσεις των υπουργών στα διάφορα ζητήματα, ο Σαμαράς παρέκαμψε την βουλή και τους ίδιους του τους βουλευτές! Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται σε έκτατες περιπτώσεις εθνικού κινδύνου. Εδώ τις έχουμε κάνει καραμέλα.

Επίσης προκαλεί απορία το γιατί είναι καλύτερο να απολύσεις 2600 υπαλλήλους (και να τους αποζημιώσεις βέβαια) και μετά να ξαναπροσλάβεις τους χίλιους ( ή και περισσότερους), από το απλώς να απολύσεις όσους περισσεύουν. Άλλωστε ξέρεις ποιοι και γιατί περισσεύουν, αφού εσύ τους διόρισες.

Ακόμα ποιος είναι ο λόγος να παραμείνει κλειστή η δημόσια τηλεόραση για δύο μήνες; Αλλά ακόμα και αν έπρεπε να κλείσει για δύο μήνες, γιατί έπρεπε να γίνει τόσο άμεσα; Δεν υπήρχαν συμφωνίες που εκκρεμούσαν, πρόγραμμα που ήταν έτοιμο να παρουσιαστεί. Αυτά όλα δεν έχουν κόστος;

Και βέβαια ήταν ανάγκη να πάνε τα ΜΑΤ να εξασφαλίσουν ότι θα πέσει το σήμα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση; Έπρεπε να γίνεται κρυφτό με άλλους σταθμούς που αναμετέδιδαν το σήμα; Έπρεπε να παίζονται παιχνίδια με την Digea (λίγες μέρες πριν τον διαγωνισμό για την ψηφιακή τηλεόραση); Έπρεπε να γίνουμε ρεζίλι (πάλι) σε ολόκληρη την Ευρώπη; Έπρεπε ο κ. Στουρνάρας να φτάσει στο σημείο να απειλεί τα δίκτυα που αναπαραγάγουν το σήμα της ΕΡΤ;

Επί της ουσίας της ερώτησης, ναι μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Αν για νομικούς/τυπικούς λόγους δεν μπορούσαν να γίνουν απολύσεις άμεσα, μπορούσε να βρεθεί τρόπος να ετοιμαστεί το έδαφος της νέας ΕΡΤ και σε μία μέρα να γινόταν οι τυπικές αλλαγές. Άλλωστε η ευελιξία του Σαμαρά όταν χρειάστικε να μειώσει μισθούς και συντάξεις ή να επιβάλλει φόρους ήταν αξιοθαύμαστη.

7.    Τελικά το πρόβλημα είναι ο τρόπος ή απλά το γεγονός ότι έκλεισε η ΕΡΤ;

Σίγουρα το μείζον θέμα είναι ο τρόπος! Και όταν λέμε ο τρόπος δεν εννοούμε μόνο τις αποφάσεις που ελήφθησαν στα όρια της δημοκρατικής εκτροπής, αλλά κυρίως την γενικότερη φιλοσοφία “πονάει δόντι – κόβει κεφάλι”. Αποτελεί την απόλυτη παραδοχή ότι δεν μπορεί να εξυγειανθεί τίποτα χωρίς να καταργηθεί και ταυτόχρονα ανοίγουν οι πόρτες για εφαρμογή του συστήματος “αποφασίζομεν και διατάζομεν” και αλλού και όποιον πάρει η μπάλα στην κυριολεξία!


Από την άλλη, και το ίδιο το «μαύρο» αλλά και ο φόβος για απαξίωση του εξοπλισμού και της περιουσίας της ΕΡΤ, αποτελούν ενδείξεις ότι το κλείσιμο δεν μπορεί να αποτελεί λντομο.﷽﷽﷽﷽αυτείας της ΕΡΤ, αποτελούση, ακόμα και αν αυτό είναι σύντομο.ς! ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽τους βουλευτώς τα προεκαι ι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου