Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Πριν ψηφίσεις Σαμαρά θυμήσου


Το ποιος είναι ο Αντώνης Σαμαράς όλοι το γνωρίζουμε. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι από εμάς φαίνεται να ξεχνάνε την πολιτική διαδρομή του σημερινού πρωθυπουργού και δείχνουν έτοιμοι να τον ψηφίσουν ξανά.

Για όσους δεν ξέρουν ή δεν θυμούνται ποιος είναι ο Σαμαράς εδώ θα βρουν ένα μακροσκελές αλλά εξαιρετικό κείμενο για το ποιόν του και την πολιτική του διαδρομή.

Πιο συνοπτικά μπορούμε να θυμηθούμε λίγο μερικά χαρακτηριστικά σημεία του πολιτικού ανδρός:

  • Για τις ευθύνες του στο Σκοπιανό δε νομίζω να υπάρχουν πολλές διαφωνίες. Ένας υπερεθνικιστής υπουργός εξωτερικών ανέδειξε σε μείζον θέμα ένα ζήτημα δευτερεύουσας, επί της ουσίας, σημασίας. Η Ελλάδα ζημιώθηκε ποικιλοτρόπως, ενώ διπλωματικά έχουμε ηττηθεί κατά κράτος
  • Μουσείο Ακρόπολης: έχει γίνει πλέον σύνθημα η καταγωγή όλων των υπαλλήλων του μουσείου. Αξιοκρατικά πάντα!
  • ΕΡΤ: ενώ ο Σαμαράς ανήκει σε εκείνους που διόριζαν κομματικά στελέχη στην ΕΡΤ (η Σαλαγκούδη και η γκόμενα του Κεδίκογλου είναι από τα πιο όμορφα παραδείγματα), εμφανίζεται ως ο σωτήρας που θα βάλει τάξη στην παρασιτική δημ
  • όσια τηλεόραση. Ενώ μόλις λίγες μέρες πριν την κλείσει έχει διορίσει γαλάζια παιδιά, ακολούθησε ένα πρόχειρο κακέκτυπο του (καλού) σχεδίου του Μόσιαλου για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, και έριξε το μαύρο. Θυμίζω ότι στο σχέδιο του Μόσιαλου είχε εναντιωθεί!
  • Εκκλησιά – Σαμαράς: σχέσεις στοργής! Κάθε συζήτηση για κατάργηση των θρησκευτικών από τα σχολεία πεθαίνει εν τη γεννέση της. Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ στις εκκλησίες δεν γίνεται (μάλλον φροντίζει ο ίδιος ο θεός γι αυτό). Μετά από 5 χρόνια κρίσης και ενώ έχουν απολυθεί καθηγητές, γιατροί, νοσηλευτές, προπονητές, κτλ, δεν έχει απολυθεί ούτε ΕΝΑΣ παπάς! Οι κληρικοί απαλλάχτηκαν από την διαθεσιμότητα (με εντολή Σαμαρά;)
  • Διορισμοί σε θέσεις κλειδιά: πέρα από την φοβερή επιλογή Λιάτσου για την ΕΡΤ και τον φοβερό Παπουτσή για την Παγκόσμια Τράπεζα, φρόντισε να διορίσει στα ΕΛΠΕ τον Παπαθανασίου. Μάλιστα ακόμα και στο Εθνικό Θέατρο έδιωξε τον Χουβαρδά (τον πιο επιτυχημένο κατά γενική ομολογία) για να φέρει τον Χατζάκη. Τα σχόλια είναι περιττά
  • Για τον ρόλο των Μπαλτάκου, Λαζαρίδη και Κρανιδιώτη έχουν γραφτεί πολλά. Θυμίζω ότι ο Κρανιδιώτης ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής και λόγω του σκανδάλου Μπαλτάκου (αλήθεια τι έγινε με τις καταγγελίες για παρεμβάσεις στην «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη) η υποψηφιότητά του αποσύρθηκε. Ο Κρανιδιώτης είναι επίσης δικηγόρος του Μελισσανίδη (κατά κόσμον «Τίγρης»). Ο Μελισσανίδης είναι καταδικασμένος για λαθρεμπόριο καυσίμων (έχει την Aegean), αλλά αυτό δεν τον τον εμποδίζει να αγοράζει (ως μοναδικός ενδιαφερόμενος) τον ΟΠΑΠ. Φυσικά το ότι ο δικηγόρος του είναι και από τους στενότερους συνεγάτες του Σαμαρά και έχει και εφημερίδα δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Οι κύριοι αυτοί έπαιξαν τεράστιο ρόλο στο να μην περάσει το αντιρατσιστικό. Όταν έγινε η δολοφονία Φύσσα από την ΧΑ, ο Σαμαράς εμφανίστηκε ως τιμωρός των χρυσαυγιτών (που χάιδευε μέχρι τότε, αλλά και τώρα ξαναχαϊδεύει) και εμφάνισε πάλι άρον άρον μια δική του εκδοχή του τότε αντιρατσιστικού.
  • Θεσμοί: ο σεβασμός του Σαμαρά στους θεσμούς είναι παροιμιώδης! Όχι βέβαια στην εκκλησία ή τους ένστολους (αναγώριση πλασματικών ετών ένστολων και βέβαια το αμίμητο μοίρασμα του πλεονάσματος!). Εκεί τα πάει καλά. στους δημοκρατικούς θεσμούς αναφέρομαι. Δεν συνεδριάζει ποτέ το υπουργικό συμβούλιο. Ο ίδιος δεν εμφανίζεται ποτέ στην ώρα του πρωθυπουργού αλλά και στην συζήτηση του προϋπολογισμού δεν ήταν κανένας υπουργός! Το ότι δεν έχει γίνει ποτέ debate με αποκλειστική ευθύνη του Σαμαρά είναι δευτερεύον (φυσικά έκανε επίθεση στον Τσίπρα που δεν πήγε στο πρώτο ευρωπαϊκό!).
  • Φορολογία - έσοδα: μπόλικη! Αλλά όχι εκεί που πρέπει φυσικά. Χάρισε εν μία νυκτί στην Digea όλες τις άδειες των καναλιών, όπως και τους φόρους τους. Μείωσε τον φόρο μεταβίβασης για τις off shore. Το κορυφαίο, όμως, είναι άλλο! Μείωσε τη φορολογία των ατομικών κερδών από τα μερίσματα! Όχι των εταιρικών. Δηλαδή ούτε καν νεοφιλελεύθερη πολιτική.
  • Τα δάνειά τους θα τα φορτωθούν τα «κακά» τμήματα των τραπεζών, δηλαδή οι φορολογούμενοι, ενώ τα «καλά» τμήματα δίνονται σε «επιτυχημένους» τραπεζίτες. Το ίδιο θα γίνει και με τα δάνεια της ίδιας της ΝΔ (και του ΠΑΣΟΚ βεβαίως, βεβαίως). Σύμφωνα με καταγγελίες του Θ. Σκυλακάκη η ΝΔ έλαβε νέο δάνειο (κι αγύριστο) εντός του 2012. Η ίδια η ΝΔ δεν πληρώνει ούτε το χαράτσι της, ούτε το ενοίκιό της. Είναι να απορεί κανείς πώς αυτοί οι άνθρωποι θεωρούν ότι μπορούν να σώσουν την χώρα όταν δεν μπορούν να διαχειριστούν τα του οίκου τους (για το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα χειρότερα)
  • Αιγιαλός: εδώ ό,τι και πει κανείς είναι λίγο. Ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών (!) που καθορίζει τις χρήσεις των παραλιών. Ο απόλυτος εξευτελισμός της έννοιας της οικολογίας και της προστασίας του φυσικού κάλους. Η παραδοσιακή δεξιά νοοτροπία του εργολάβου και της «ανάπτυξης» ξυπνά μνήμες εποχής συνταγματαρχών με τα απίστευτα χουντικά μεγαθήρια σχεδόν σε κάθε όμορφη περιοχή της Ελλάδας. Στο ίδιο πλαίσιο «ανάπτυξης» κινείται και η πώληση του Ελληνικού στον Λάτση. Χαζός Σαββίδης νοίκιασε το Μακεδονία Παλλάς για 30 χρόνια με 70 εκ. €, ο Αστέρας πουλήθηκε 400 εκ. € και ολόκληρο το Ελληνικό πουλήθηκε για 900 εκ.€! Παρόλα αυτά μόνο ο Λάτσης ενδιαφέρθηκε από ολόκληρο τον πλανήτη. Ναι καλέ, αυτός ο καλός κύριος που μετέτρεψε εν μια νυκτί το κέντρο τύπου της Ολυμπιάδας 2004 σε εμπορικό κέντρο και έτσι έχουμε (και με τη βούλα) το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης. Φανταστείτε τι έχει να γίνει στο Ελληνικό...
  • Μεταναστευτική πολιτική: εδώ γελάμε! Το παράδειγμα του Αντετοκούμπο τα λέει όλα. Χαμός και παρεμβάσεις για να πάρει την ελληνική ιθαγένεια, μόνο και μόνο επειδή κατάφερε να παίξει στο ΝΒΑ. Αν καταφέρεις να πάρεις Νόμπελ, Όσκαρ, μετάλλιο Φιλντς, κτλ δικαιούσαι να λέγεσαι Έλληνας. Τέτοιο θράσος!
  • Νόμιμο και ηθικό: ούτως ή άλλως η ρήση ανήκει στην ΝΔ. Πέρα από τον Φάηλο Κρανιδιώτη (αναφερθήκαμε παραπάνω στον Μελισσανίδη) δθκηγόρος των EnergaHellas Power, που έφαγαν απίστετα ποσά από το δημόσιο, είναι ποιος; Μα ο Μάκης Βορίδης! Υπουργός της κυβέρνησης. Ναι το δημόσιο αντιδικεί με τις εταιρίες που έχουν συνήγορο υπουργό!
  • Αμνηστία: ναι έχουμε και στην Ελλάδα αμνηστία. Αλλά ελληνικού τύπου. Αμνηστεύουν καταχραστές δημοσίου χρήματος, επίορκους δημάρχους και διοικητές οργανισμών και τραπεζίτες. Τους εαυτούς τους τους έχουν ήδη αμνηστεύσει... Εδώ υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2008265
  • Και ας κλείσουμε με μερικά μικρά:

o   Μεταρρυθμίσεις: γάλα – βιβλίο. Μεγάλες συζητήσεις, διαξιφισμοί κτλ και το αποτέλεσμα μια τρύπα στο νερό. Περίεργο δεν εκτοξεύθηκε η ανάπτυξη με αυτά τα φοβερά μέτρα (το γάλα έχει ακριβώς την ίδια τιμή με πριν); 
o   Κολλέγιο: ο γιος του πρωθυπουργού φέρεται να αντέγραψε σε μάθημα στο κολλέγιο. Καμία επίσημη απάντηση για τις καταγγελίες. Σημείωση: η καθηγήτρια απολύθηκε.
o   Γάμοι ομοφυλοφίλων: μια δεξιά παράταξη δεν θα το επέτρεπε ποτέ αυτό μην τυχόν και τα παιδιά μας γίνουν gay. πλήρης σύμπλευση των Μπαλτακοειδών με τον Πανίκα (Παναγιώτη Ψωμιάδη), τον Άνθιμο και άλλους «ανοιχτόμυαλους». Το ότι η ΕΕ μας καταδικάζει για αυτό είναι λεπτομέρεια
o   Χαράτσι αγροτεμαχίων: οι διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργών και τοπικών βουλευτών της επαρχίας είχαν ως γνώμονα το δημόσιο συμφέρον (λέμε και μια βλακεία να περάσει η ώρα)...
o   Παιδεία: ο Αρβανιτόπουλος έκανε φιτίλια τον νόμο Διαμαντοπούλου και ταυτόχρονα έκανε το σχέδιο Αθηνά, με βάση περίπου τα ίδια κριτήρια για το χαράτσι των αγροτεμαχίων.
o   Παγκόσμια πρωτιά σε θανάτους από την γρίπη ανά κάτοικο! Κάθε σχέση με τις περικοπές στους αντίστοιχους εμβολιασμούς θεωρείται συμπτωματική. 110 νεκροί εδώ στην Ισπανία 155 με 46.000.000 πληθυσμό.



Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν έχουν απολύτως καμία σημασία.

Την βλέπω την απάντηση να’ ρχεται σε όλα αυτά τα επιχειρήματα:
«Εντάξει, καλά μας τα λες και πράγματι ισχύουν όλα αυτά, αλλά αν φύγει ο Σαμαράς και χάσει η ΝΔ θα έρθει ο Τσίπρας. Δηλαδή χάος και θα κινδυνέψουμε να βγούμε από το ευρώ και θα χρεοκοπήσουμε κτλ.»

Ως πότε ρε παιδιά θα είναι σε ισχύ αυτό το επιχείρημα; Όπως παλιά το ΠΑΣΟΚ έβγαινε με το «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», έτσι και τώρα τόσες χιλιάδες ώρες αναλύσεων, συζητήσεων, ανταλλαγής επιχειρημάτων, επιστημονικών μελετών, κοινωνιολογικές κτλ, πάνε χαμένα με την μόνιμη ισοπεδωτική απάντηση «ναι αλλά οι άλλοι είναι χειρότεροι».

Εμείς θέλουμε σταθερότητα.
Η μόνη σίγουρη σταθερότητα που εξασφαλίζει η ψήφος στον Σαμαρά, είναι η σταθερότητα όλων των παραπάνω! Εγγυάται ότι όλα αυτά θα συνεχίσουν να γίνονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου